Bier tappen? Lees hier tips voor een lekker biertje

bier tappen

Ben jij een bierliefhebber en wil jij ook graag leren hoe je zelf een perfect biertje kan tappen? Het is een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Lees de onderstaande stappen als je meer wil weten over hoe jij een perfect biertje tappen.

Een schoon glas

Het eerste wat je nodig hebt om een biertje te kunnen tappen, is een schoon glas. Kies een glas dat bij het soort bier hoort die je wilt gaan tappen. Zo hoort bij rode wijn ook een speciaal glas. Dit kun je doen door het glas te spoelen met een spoelborstel en spoelmiddel. Het is het beste om het glas met koud water te spoelen, want dan wordt het goed schoon. Waarom het glas zo goed schoon moet zijn, is omdat anders de schuimkraag wordt aangetast en die wil je juist perfect hebben. Na het schoonmaken, is het belangrijk dat je het glas laat uitlekken.

hoe bier tappen

Het bier tappen

Nu kan het echte werk beginnen. Pak het schone glas en hou het 45 graden schuin naast tap. Het eerste scheurtje bier laat je buiten het glas vallen. Vervolgens doe je het glas eronder en laatje het op de schuine manier tot 4/5de deel vollopen. Als hij ongeveer bijna vol is, laat je het laatste stukje recht vollopen. Dan kun je de tap dichtslaan. Vervolgens laat je het glas uitlekken op de lekbak. Daarna pak je een spatel die je ook op 45 graden houdt. Daarmee kun je de schuimkraag mooi afsnijden en ontstaat er een mooie bolling.

Tijd om te serveren!

Het biertje is mooi getapt. Nu is het ook belangrijk dat je hem op een goede manier serveert. Een normaal biertje die koel geserveerd wordt, heeft meestal een temperatuur van ongeveer 6 graden. Pak een viltje en leg die voor het bierglas neer. Serveer vervolgens het bier met het logo naar de gast toe.

Meerde glazen achter elkaar tappen

Het komt vaak voor dat het wat drukker is een café of op een feestje. Het is op zo’n moment wel zo fijn als er op een snel tempo bier getapt kan worden. Als je snel achter elkaar bier wilt gaan tappen, is het belangrijk dat je alvast veel glazen klaarzet. Vervolgens volg je dezelfde stappen voor het tappen, alleen laat je nu de tap doorlopen. Zo kun je een glas onder de tap zetten en wanneer hij vol is gelijk over geven aan de andere hand, zodat je hem naast je neer kunt zetten. Je kunt dan weer met de andere hand een biertje tappen. Zo kun je steeds doorgaan en dan uiteindelijk het schuim van alle bierglazen afsnijden.

meerdere glazen bier tappen

Speciaal biertje

Je hebt heel veel verschillende soorten speciaal bieren. Vaak hoort bij een soort speciaal bier een speciaal soort glas. De stappen voor het tappen van een speciaal bier is eigenlijk gewoon hetzelfde als het tappen van een normaal biertje. Het enige verschil is dat bij een speciaal bier het vaak verschilt tot hoe hoog het schuim moet komen. Bij het ene bier hoort een dikkere laag schuim dan een ander bier. Het is afhankelijk van verschillende factoren, namelijk het soort bier, de brouwerij en de temperatuur. Zo hebben Belgisch witbier vaak een dichte en hoge schuimlaag. Ook Belgische Triples staan bekend om hun stevige schuimlaag en hebben daarom vaak ook veel schuim. Stouts is een biermerk dat minder schuim bevat dan andere bierstijlen. Hierdoor zal de schuimlaag ook minder groot zijn.