Hoelang kun je rode wijn bewaren?

rode wijn bewaren

Als wijnliefhebbers weten we allemaal dat het bewaren van een fles wijn een kunst op zich is. Het correct bewaren van rode wijn is essentieel om de smaak, aroma’s en kwaliteit te behouden en zelfs te verbeteren na verloop van tijd. Hoelang kun je rode wijn echter bewaren? Hoelang blijft rode wijn goed na openen en hoelang bij een gesloten fles? Op deze vragen en meer zal deze blog antwoord geven.

Hoelang rode wijn bewaren na openen?

Je bent aan een lekkere fles rode wijn begonnen en komt er al snel achter dat je ogen groter waren dan je maag. Je vraagt je waarschijnlijk af: hoelang kan rode wijn nu open staan? Een geopende fles kun je drie dagen maximaal bewaren op een koele en donkere plek met de kurk op de fles. Wanneer je een soepele rode wijn hebt geopend, dan is het raadzaam om deze fles niet langer dan twee dagen te bewaren. De robuustere wijnen met veel tannines, zoals Cabernet Sauvignon, kun je een á twee dagen extra bewaren door de betere structuur en complexiteit van de wijn. Dit maakt de robuustere, rode wijnen beter bestand tegen het proces van oxidering.

hoe lang rode wijn bewaren na openen

Geldt hetzelfde voor geopende witte wijn?

Rode wijn kun je open bewaren tot drie dagen, maar hoe zit het met witte wijn of rosé? Zowel witte wijnen als mousserende wijnen staan bekend om hun frisse karakter en daarom kun je een fles witte wijn gesloten circa een jaar bewaren. De uitzondering op die regel is een volle of houtgerijpte witte wijn, die je tot wel vier jaar ongeopend kunt bewaren. Dessertwijnen kunnen zelfs tot wel tien jaar bewaard worden, wanneer de fles gesloten blijft. Een geopende fles witte wijn kun je in de koelkast vier dagen bewaren, wanneer het een droge, witte wijn is. Is het een zoete witte wijn of dessertwijn, dan zelfs tot vijf dagen.

Hoelang kun je rode wijn bewaren zonder openen?

Wanneer je een gesloten fles wijn wil bewaren voor een speciale gelegenheid, dan heb je even de tijd. Gesloten flessen komen immers niet in contact met zuurstof, waardoor de wijn niet kan oxideren. Daarom kan de gemiddelde fles rode wijn tot wel drie jaar bewaard worden, wanneer deze dicht blijft. Sommige wijnen uit bijvoorbeeld de Bordeaux wijnstreek of de Châteauneuf-du-Pape hebben een nog groter bewaarpotentieel, waardoor deze flessen zelfs tien jaar onder de juiste omstandigheden bewaard kunnen worden. Sommige (exclusievere) wijnen worden juist beter naarmate je ze langer bewaart. Hierbij maakt het niet uit of je een fles met schroefdop of kurk hebt.

Hoe moet je rode wijn bewaren?

Je kunt niet zomaar een fles rode wijn ergens neerzetten en je hebt er geen omkijken meer naar. Rode wijn is namelijk gevoelig voor licht, temperatuur en trillingen. Is je wijn onderhevig aan een of meerdere van deze factoren, dan kan dit het bewaarpotentieel van je fles wijn aantasten. Op kamertemperatuur kun je bijvoorbeeld je rode wijn vier keer minder lang bewaren dan bij een klimaat gereguleerde ruimte. Rode wijn kun je het beste bewaren daarom bij een constante temperatuur van circa 10 á 14 graden Celsius. Ook moet de luchtvochtigheid hoog liggen, namelijk tussen de 55% en 75%. Bovendien moet de ruimte donker zijn en geurvrij. Bewaar je rode wijn dus nooit naast een pot verf.

 rode wijn open bewaren

Waar rode wijn bewaren?

Wijnen moeten liggend bewaard worden, want zo blijft de kurk in contact met de wijn, waardoor deze niet uitdroogt. Bij een uitgedroogde kurk kan er namelijk lucht bij de wijn komen, waarna deze alsnog kan oxideren. Het beste is om je fles wijn te bewaren in een echte wijnkelder, die meteen iets romantisch toevoegt aan je huis. Heb je deze ruimte niet, dan kun je ook gebruikmaken van wijnbewaarkasten of wijnklimaatkasten.

Hoe weet je of je rode wijn over de datum is?

Je kunt de rode wijn open maximaal drie dagen bewaren gemiddeld, maar proef toch altijd eerst aan je wijn om je ervan te verzekeren dat hij nog goed is. Proef je een zure of juist scherpe smaak? Dan is je wijn niet meer goed. Ook een sterke geur of een bruinige kleur zijn tekenen dat de wijn niet langer drinkbaar is. Als laatste vormen bubbeltjes in je wijn een duidelijk teken dat de wijn geoxideerd is en dus niet meer goed is.