Limoncello, een verfrissende en heerlijke citroenlikeur, is een populair drankje dat zijn oorsprong vindt in Italië. Deze heldergele likeur staat bekend om zijn intense citroensmaak en wordt vaak geserveerd als digestief na de maaltijd. Voordat je kunt genieten van je glas Limoncello, moet je wel weten hoe drink je Limoncello nu eigenlijk? Deze blog zal op die vraag antwoord geven.
Hoe drink je Limoncello?
Limoncello is een likeur uit het zuiden van Italië. Het wordt traditioneel gemaakt van citroenschillen, alcohol, siroop, water en suiker. De heldergele kleur en intense citrusaroma’s maken Limoncello tot een geliefde drank, vooral als digestief na de maaltijd. Door de zoete en frisse smaak wordt Limoncello vooral puur gedronken als ijskoude shot. Het kan echter ook worden gebruikt als ingrediënt in een cocktail of gemengd met bruiswater en prosecco. Gebruik of een shotglaasje of een klein tulpglaasje.
Hoe drink je Limoncello puur?
Volgens de Italianen zelf heeft Limoncello een gunstig effect op de spijsvertering, waardoor de likeur vaak na het eten geserveerd wordt als digestief. Zeker wanneer je de Limoncello puur drinkt, komt de likeur het beste tot zijn recht wanneer deze ijskoud geserveerd wordt. De meeste merken kun je daarom het beste in de vriezer bewaren, maar sommige smaken ook prima geserveerd vanuit de koelkast. Lees op jouw fles daarom altijd het etiket op de fles na voor meer informatie. Een lekkere Limoncello om puur te drinken is bijvoorbeeld de Villa Massa Limoncello.
Hoe moet je Limoncello drinken in een cocktail?
Limoncello kun je gebruiken in meerdere cocktails. De bekendste is wellicht de Limoncello spritz, zoals Aperol spritz, met bruiswater en prosecco. Andere bekende cocktails met Limoncello zijn:
- Lemon Martini met Absolut Citron Vodka, Limoncello vers limoensap en suikersiroop
- Limoncello Collins met Limoncello, gin citroensap
- Limoncello Sour met bourbon, Limoncello, suikersiroop en limoensap
- Limoncello Sunrise met Limoncello en vers sinaasappelsap
- Mix van Limoncello met 7-Up of Sprite
- Mix van Limoncello met tonic
- Mix van Limoncello en cranberrysap
Wanneer kun je Limoncello het beste drinken?
Van oorsprong wordt Limoncello dus na de maaltijd gedronken als digestief. Dit kan zowel na een diner, maar ook al na een zware lunch. In Zuid-Italië vindt men het echter ook niet vreemd, wanneer je de likeur mengt met een espresso. De koffie wordt hierdoor namelijk bitterder. Door de zoete smaak van deze frisse Italiaanse likeur is het drankje in elk geval geschikt om na een maaltijd te drinken, dus niet als voorafje of als drankje voor tijdens het eten.
Wil je zelf Limoncello maken?
Zelf je Limoncello maken vergt wel wat tijd en moeite, maar velen vinden het leuk om te doen. Je hebt alleen citroenen nodig, alcohol (in Nederland daarom wodka voor de neutrale smaak), suiker en bronwater. Omdat je de gele schil van de citroen gebruikt, is het zeer belangrijk goed de citroenen te wassen voor het snijden. Je kunt desnoods ze een uur laten weken in koud water.
Schil de citroen zo dun mogelijk met een dunschiller en neem zo min mogelijk witte schil mee. Stop vervolgens de gele schillen in een weckpot en doe de wodka erbij. Dek de pot af en laat deze vijftien tot twintig dagen op een donkere, koele plek staan. Schud de pot flink driemaal per week.
Na de bewaartijd breng je water met suiker aan de kook. Hierna dek je de pan af en laat je hem koelen. Het suikerwater kan nu in de weckpot gedaan worden. Als laatste zeef je het ontstane mengsel en je schenkt de Limoncello in flessen. Laat de flessen op een donkere plek staan en na minimaal een week bewaartijd kun je jouw eigen Limoncello drinken.