Zelf Aperol Spritz maken doe je zo!

Aperol Spritz

Een zomerse bries, de zon die haar stralen werpt over een schilderachtig terras – en daar staat het, het verfrissende oranje elixer dat je meteen naar de Italiaanse la dolce vita transporteert: de Aperol Spritz. Deze sprankelende cocktail heeft de harten van velen veroverd en is ook nog eenvoudig zelf te maken. Heb je ook altijd al eens willen weten hoe je de bekende Pornstar Martini maakt? Lees deze bereidingswijze van deze cocktail in dit artikel. In deze blog zullen we je leren hoe zelf een Aperol Spritz maken in elkaar steekt.

Wat is Aperol Spritz?

Een Aperol Spritz is een verfrissende Italiaanse aperitiefcocktail. Het is gemaakt met Aperol, een heldere oranje bitterlikeur, prosecco (Italiaanse mousserende wijn), bruiswater en een schijfje sinaasappel. Het drankje werd voor het eerst gemaakt in 1919 door de broers Barbieri. De broers noemden hun drank naar het Franse woord apero, wat aperitief betekent.

Aperol Spritz

Verschil tussen Aperol en Aperol Spritz

Aperol is een merk van een Italiaanse bitterlikeur met een helder oranje kleur. Het is in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten geen zoete likeur, zoals limoncello. Het heeft een karakteristieke smaak met tonen van sinaasappel, kruiden en bitterheid. Aperol Spritz is een specifieke cocktail die Aperol als een van de belangrijkste ingrediënten gebruikt. Het is gemaakt door Aperol te mengen met prosecco (Italiaanse mousserende wijn) en bruiswater. Door het mousserende effect is een Aperol Spritz ook heerlijk bij een 21 diner. Lees hier meer over in deze blog.

Ingrediënten om zelf Aperol Spritz maken

De ingrediënten voor een Aperol Spritz zijn:

  • 3 delen prosecco van ongeveer 9 centiliter
  • 2 delen Aperol van ongeveer 6 centiliter, die je hier kunt kopen
  • 1 scheutje sodawater (bijvoorbeeld Spa Rood) van circa 3 centiliter
  • 1 schijfje sinaasappel
  • Wit wijnglas/ballonglas

Met deze ingrediënten kun je de perfecte Aperol Spritz verhouding maken. Je kunt naar gelieven echter ook nog met deze verhoudingen spelen.

Sinaasappel schijfjes

Hoe kun je Aperol Spritz maken?

Vul het glas met ijsblokjes. Schenk hierna eerst de Aperol over de ijsblokjes heen. Daarna kan de prosecco hierover heen gegoten worden. Als laatste voeg je het bruiswater aan het geheel toe. Roer daarna je cocktail even goed door en serveer je zomerse cocktail met een schijfje sinaasappel aan het glas. Wil je andere cocktails maken, die de smaak van de zomer terugbrengen? Lees dan ook eens deze blog over de lekkerste nazomer cocktails.

Een mocktail Aperol Spritz maken

Mag je geen alcohol drinken en wil je toch de smaak van een Aperol Spritz ervaren? Probeer dan een Aperol Spritz mocktail te maken. Vervang de Aperol door Crodino of Gingerino. Vul een glas met ijsblokjes en mix bovengenoemde dranken met tonic water. Je kunt er ook voor kiezen om de dranken met kinderchampagne en bruiswater te mixen.

Tips om Aperol Spritz zelf maken

Let op bij een Aperol Spritz maken op de verhouding. Die zijn echt belangrijk voor de juiste smaak. Veel mensen gebruiken in plaats van bruiswater ook water zonder koolzuur of frisdranken als Sprite. Dit moet je niet doen, want ook dit gaat ten koste van de bittere smaak van de Aperol. Sommige mensen en zelfs restaurants proberen een Aperol Spritz te maken met droge witte wijn. Dit is echter een Italian Spritz en geen Aperol Spritz. Deze foutieve Aperol Spritz maken met witte wijn gebeurt echter op dezelfde manier als een standaard Aperol Spritz maken. De prosecco wordt echter bij de Italian Spritz vervangen door droge witte wijn. Als laatste is het serveren van een Aperol Spritz zonder flink wat ijsblokjes not done. Het ijs voegt namelijk koelte en textuur aan de cocktail toe. Aperol Spritz is door zijn bruisende karakter ook een perfect drankje voor op een feestje. Lees hier meer tips om een geslaagd feestje te organiseren.