Hoe drink je whiskey?

Whiskey

Whisky is een drank die over de hele wereld wordt genoten vanwege zijn complexe smaken en rijke geschiedenis. Maar hoe moet je whisky eigenlijk drinken om optimaal van de ervaring te genieten? Is er een juiste manier? Deze blog zal dieper in gaan op de vraag: hoe drink je whiskey en zijn er manieren om het optimale uit je ervaring te halen? 

Hoe drink je whiskey?

Hoe drink je nu whisky? Er is niet echt een juiste of foute manier om whiskey te drinken. Het gaat erom dat je een whiskey uitkiest, die jij lekker vindt. Afhankelijk van of je de whisky puur wil drinken of in een cocktail/mixdrankje, net zoals bij limoncello, kies je het juiste glas als eerste. Een groot deel van whiskey drinken wordt bepaald door de aroma’s die vrijkomen. Neem daarom tijd om even de geur op te snuiven en daarvan te genieten. Net als bij wijn proef je de smaak van je whiskey het beste als je deze even over je tong laat rollen. Hierna kun je de slok rustig doorslikken. Neem vooral de tijd om verschillende smaken te herkennen en praat erover met degene met wie je drinkt.

Tips om whiskey te leren drinken

Wel kun je van een aantal tips gebruikmaken om het optimale uit je whiskey ervaring te halen. Gebruik ten eerste een goed whisky glas. De meest gebruikte glazen zijn de tumblers en tulpvormige glazen. De tulpvormige glazen staan bekend om hun nauwe opening, waardoor je volop de geur en smaak kunt ervaren. Bovendien kun je de whiskey goed swirlen in deze glazen. Een populaire variant op de standaard tulpglazen is de Glencairn Crystal, dit glas heeft een iets kortere steel en een brede voet. Het is daarnaast aan te raden voor een stevige glassoort te kiezen, zoals kristalglas.

Een tweede tip die we kunnen geven is whisky op kamertemperatuur te drinken. Hoewel sommige drinkers liever hun drankje gekoeld tot zich nemen, is het gebruikelijker om de verschillende soorten whisky’s te drinken op een temperatuur tussen de 15 en 18 graden Celsius. Een derde tip is te letten op hoeveel whiskey je in een keer serveert. Een goed gemiddelde is 35cc whisky, want dit is net zoveel alcohol als een glas bier met een alcoholpercentage van 6%.

Whiskey drinken in cocktails

Whiskey is een veelzijdig drankje door het brede smaakpallet en aroma’s. Hierdoor kun je whiskey ook prima in een cocktail verwerken, zoals de Mint Julep, Whisky Sour of Scotch Old Fashioned. Ook in een mixdrank kun je whiskey prima verwerken voor een unieke smaakcombinatie. Denk bijvoorbeeld aan de veel genuttigde drankjes whisky cola of whiskey ginger ale.

Puur whisky drinken of met water?

Wanneer het gaat om hoe je whiskey moet drinken, dan rijst toch altijd de vraag op of het is toegestaan je whisky te vermengen met water. Whiskey kenners geven aan dat het aan te raden is om de eerste keer dat je de drank proeft deze neat te drinken. Neat houdt in zonder toevoegingen. Daarna kun je jouw drankje aanpassen aan jouw smaak. Mocht je bijvoorbeeld een whiskey met hoog alcoholpercentage drinken dan worden je smaakpapillen een beetje verdoofd. Het is dan beter om een druppeltje water toe te voegen, zodat de smaak van je whiskey beter tot zijn recht komt.

Kan ijs in whiskey?

Whisky kenners keuren ijsblokjes in de whiskey over het algemeen af. Toch gaat ijs in het glas bij whiskey drinken voor beginners vaak hand in hand, ondanks dat ijs de smaakpapillen een beetje verdooft. Veel mensen echter houden ervan hun whisky gekoeld te drinken. Let wel op dat je niet te veel ijs in je glas verwerkt, want dan overheerst het waterige aspect en mis je de unieke smaak van whisky.