Zelf sangria maken

zelf sangria maken

Sangria, een verfrissende Spaanse drank die bekend staat om zijn fruitige smaak en levendige kleuren, is altijd een hit op feestjes en bijeenkomsten. Maar wist je dat je gemakkelijk zelf sangria maken? In dit artikel gaan we dieper in op de kunst van het zelf maken van sangria, en laten we je zien hoe je in een mum van tijd je eigen heerlijke batch kunt bereiden. Meer weten over wat lekkere nazomer cocktails zijn om te maken? Lees dan ook deze blog.

Wat is sangria?

Sangria is een verfrissende Spaanse drank die meestal wordt gemaakt met rode of witte wijn die wordt gemengd met onder andere vers fruit, suiker en bruisend water. Soms wordt er nog sterke drank aan toegevoegd, zoals brandy. Het wordt vaak geserveerd in een grote karaf met ijs en is een populaire drank in Spanje en andere delen van de wereld, vooral tijdens warme zomerdagen. De fruitige smaken en de koelte van ijs maken het een heerlijke en verfrissende keuze voor een zomerse drank.

sangria recept

Ingrediënten sangria

Om zelf sangria te maken heb je deze ingrediënten nodig:

 • 73 centiliter droge, rode wijn
 • 250 milliliter bruisend water of kies voor 250 milliliter cava
 • Maximaal 2 eetlepels suiker
 • Sap van 1 sinaasappel of 1 limoen
 • Gevarieerd fruit
 • IJsklontjes

Als je op zoek bent naar net wat meer pit in het drankje, dan kun je er optioneel nog 125 milliliter sterke drank aan toe kunnen voegen. Je maakt de beste sangria zelf door de kan met fruit een nacht in de koelkast te zetten. Voeg pas vlak voor het opdienen het bruiswater of de cava toe, zodat de bubbeltjes bewaard blijven.

Hoe maak je sangria?

Sangria zelf maken, doe je op deze manier:

 • Was het fruit en schil het zoals je wil. Het kan ook met schil in partjes worden gesneden.
 • Doe alles in een grote kan.
 • Pers de sinaasappel of limoen uit in een glas, zodat er geen pitjes in de kan zullen eindigen.
 • Voeg de rode wijn en eventuele sterke drank aan de kan toe.
 • Voeg nu ook de suiker aan de kan toe.
 • Doe hierna het sap van de sinaasappel erbij.
 • Schenk hierbij het bubbeltjeswater of de cava erbij.
 • Roer alles goed door.

Zelf sangria maken: de verschillende soorten

Bovenstaande recept is voor de klassieke sangria met rode wijn. Er zijn echter meerdere varianten van het Spaanse drankje, die je kunt maken. Er is de blanco, witte variant, die gemaakt wordt met witte wijn. Ten tweede heb je de rosé variant, waarbij de rode wijn door rosé vervangen wordt. Je hebt ook de sangria met bubbeltjes, waarbij cava of prosecco gebruikt wordt. Sangria met karakter, dan heb je het over de drank aangedikt met grand marnier, brandy of rum. Koop hier jouw fles rum. Als laatste is er de extra zoete variant, waarbij Licor 43 gebruikt wordt in het drankje. Wil je zelf cocktails maken, lees het dan in deze blog.

ingrediënten sangria

Het fruit in je recept

Welk fruit kies je nu voor je sangria? Simpel gezegd kunnen bijna alle soorten fruit in het drankje verwerkt worden. In de variant met witte wijn is het smakelijker om licht fruit te kiezen, zoals appels. In de traditionele rode versie kun je kiezen voor bijvoorbeeld sinaasappels. In de rosé variant past rood fruit het best, zoals aardbeien en frambozen.

Welke rode wijn is geschikt en welke niet?

Het klinkt misschien logisch, maar Spaanse rode wijnen zijn de beste keuze om zelf sangria te maken. Spaanse rode wijnen zijn vrij zacht en hebben een lagere zuurgraad. Er zijn ook een aantal rode wijnen, die niet geschikt zijn voor zelf sangria te maken. Wijnen met veel tannines, zoals Merlot. Ook wijnen waarin een hoge zuurgraad heerst, zoals bij de pinot noir, zijn niet geschikt.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer cocktails gaan maken? Lees dan ook onze blog waarin we vertellen hoe je een Pornstar Martini maakt!